Sağlık Turizmi Tanımları
Turistin sağlığı:
Yurt dışından geçici süre için gelen insanların bu süre içinde hastalanmaları ve tedavileri, turistlerin bulundukları yerlerin sağlıklı olması ve turistlere hizmet sunanların sağlığı da turist sağlığı konusuna girer.
Sağlık Turizmi:
1- Bir ülkeden diğer ülkeye herhangi bir sebeple (bekleme süresinin uzunluğu, tedavinin ekonomikliği veya daha kaliteli sağlık hizmeti v.b.) sadece tedavi için gidilmesidir.
2- Tıbbi olarak gerekliliği raporla belirlenmiş kaplıca tedavileri için bir ülkeden diğer ülkeye gidilmesi de bu tanım altında yer almaktadır.
Kaplıca Turizmi:
Jeotermal tesislerden yararlanmak amacıyla yapılan seyahatler
Tıbbi olarak gerekliliği raporla belirlenmiş kaplıca tedavileri için bir ülkeden diğer ülkeye gidilmesi.(aynı zamanda sağlık turizmi kapsamına da girer)
Dinlenmek rahatlamak ve kendini daha iyi hissetmek amacıyla konforlu ortamlarda geniş otelcilik hizmetleriyle birlikte kaplıcalardan faydalanmak (ülkemizde yangın olan şekilde budur)
Çoğu zaman 1 ve 2 sınırları birbirinden tamamen ayrılamayabilir. Hatta bu hizmetler kombine sunulabilir. Yurt dışından kaplıcalarda kendini daha iyi hissetmesi (wellness) ve/veya rahatlaması (restness) için gelinmesi Sağlık Turizminden daha ziyade kaplıca turizmi kapsamına girer.
Sağlık Turizminin içine çoğu zaman turistin sağlığı da girer. Şöyle ki Avrupa dan kalça protez veya göz lazer tedavisi için ülkemize gelen kişilerde turisttir. Hastane dışında gidiş dönüş ve konaklama esnasında karşılaştığı olaylar turizm kapsamında değerlendirilmelidir. Bu örnekte kalça protezi için gelmesi ve hastanedeki tüm işlemler. Sağlık turizmi ama otelde kaldığı esnada kirli su ve bozulmuş yemek sebebiyle ishal olması turist sağlığı kapsamında değerlendirilme.
Özetle:
Turistin sağlığı, sağlık turizmi ve sağlık turizminin kısmen içinde olan kaplıca turizmi böyle tanımlanabilmesine rağmen bir birinden tam ayrılamayan üç kavram ortaya çıkıyor.
1Turistin sağlığı
2.Kaplıca turizmi
1.Tedavi edici kaplıca hizmetleri
2.Dinlenme amaçlı kaplıca hizmetleri
3.Sağlık turizmi
4.Yaşlı Turizmi
5.Engelli Turizmi
TURİSTİN SAĞLIĞI:
Ülkemize sağlıklı olarak dinlenme ve eğlenme veya Türkiye’nin bir çok zenginliklerini (kültür ve, tarih, dağ, mağara vb.) tanıma amaçlı gelen kişilerin sağlığını ve bulunduğu ortamın sağlıklı olmasını kapsar.
Turistler öncelikli olarak alt yapısı mükemmel sağlığını tehlikeye atmayacak ortam ve kurumları tercih edecektir. Buna rağmen beklemedik sebeplerden dolayı hastalanırsa acil ve güvenilir bir sağlık hizmeti talep edecektir.
Bu çerçevede beklenmedik bir hastalığın sebep- sonuç ve düzeltilmesi ve maliyeti önem arz edecektir.
KAPLICA TURİZMİ:
Dinlenme amaçlı kaplıca turistleri:
Turistlerin bir kısmı (Özellikle yaşlı kesimi) Ülkemizin doğa güzellikleri ve jeotermal kaynaklarından dinlenme amaçlı faydalanmalarını kapsar. Burada kaplıcanın bulunduğu tabiat, jeotermalin kalitesi ve lüks ortamı çok önem arz edecektir. Asıl amaç dinlenme ve eğlence ikinci amaç rahatlama ve iyilik halini elde etmedir. Küçük çaplı otelcilik hizmeti veren kaplıcalar bu kapsamda değerlendirilemez.
Tedavi amaçlı kaplıca turizmi:
Ülkesinde tabipler tarafından teşhisi ve endikasyonu konmuş hastalıkların tedavisi için ülkemize gelmeleri ve kaplıcalardan faydalanılmasını kapsar. Bu durumda ülkesinden yanında getireceği raporlar önem arz eder. Türkiye’de de tabiplerin kontrolünde kaplıcalarda tıbbın kuralları çerçevesinde tedavi olmaları gerekecektir. Bu bölümde lüks otelcilikten ziyade kaplıcanın kalitesi, fiziki olarak türü önem arz eder. Modern küçük kaplıca merkezleri bile bu hizmeti sunabilir. Bu güne kadar dinlenme amaçlı kaplıca turizmi ile tedavi amaçlı kaplıca turizmi birbiriyle sık sık karıştırılmıştır.
SAĞLIK TURİZMİ:
Sağlık insanlığın en vazgeçilmez hakkı ve ihtiyacıdır. Her ülke sağlık için bir politika belirleyip vatandaşına sağlık ihtiyacını karşılar. Ülkemiz kamu sağlık hizmetlerine ilaveten son 10 yılda özellikle 2-3 yılda özel sağlık sektörüyle ciddi işbirliğine girilmiş ve sağlık hizmeti hızla özele kaymaya başlamıştır. Özel sağlık sektöründe ciddi atılımlar olup. Avrupa standartlarıyla yarışabilecek düzeyde özellikle büyük illerde özel hastaneler artmaya başlamıştır
Bu büyük ve donanımlı hastaneler ülkemizin genel standartlarının üzerindedir. Kendileri yurt dışı pazarlara açılmak zorundadırlar. Ayrıca ülkemiz mevcut coğrafik konumu, Avrupa birliğine girme trendi ve sağlıktaki dönüşüm projesi, özel sağlık sektörünün geldiği durum ve turizmdeki gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda sağlık turizminin ciddiyeti ve ülkeye getireceği ekonomik değer çok büyüktür.
YAŞLI TURİZMİ
Hepimizin bildiği gibi günümüzde dünya nüfusu giderek yaşlanmaktadır. Aynı zamanda özellikle gelişmiş ülkelerde ortalama insan ömrü tıbbın ilerlemesi ile uzamaktadır. 2000 yılında dünya nüfusunun %20’sini 60 yaş grubu insanlar oluşturacak yine aynı yıllarda Avrupa’da bu yaş grubu 100 milyon kişi olacaktır. Bu nedenle “üçüncü yaş grubu” turizmden beklentisi olan ülkelerde potansiyeli yüksek bir grup olacaktır. Bu grubun tatil tercihi daha çok sıcak ülkeler ve sağlık turizmi hizmetlerine yönelmiştir.
• İleri yaş turizmi ( gezi turları, meşguliyet terapileri )
• Yaşlı bakımı hizmetleri ( bakım evlerinde veya rehabilitasyon hizmetleri )
• Klinik otelde rehabilitasyon hizmetleri
• Engelliler için özel bakım ve gezi turları
Hizmet Yerleri olarak; Klinik oteller, rekreasyon (eğlen dinlen) alanları, tatil köyleri ve bakım evleri v.b dir.
ENGELLİ TURİZMİ
Birleşmiş Milletler verilerine göre bugün dünyada 500 milyondan fazla insan fiziki ya da zihinsel bir engel ile yaşamaktadır. Çoğu yerde engelli insanlar önceleri saklanan, unutulan veya alt sınıf olarak görülen bir kesimdi. Ne yazık ki halen engellilere böyle yaklaşılan toplumların varlığı da bir gerçektir.
Geçmişte engelli insanlarında diğerleri gibi istihdam, seyahat, turizm, alış veriş, boş zaman uğraşları gibi yaşamın birçok kesitlerinde yer alabileceği düşüncesi çok az ilgi görmüştür. Günümüzde turizm alt yapısını oluşturan ulaşım, konaklama ve diğer öğelerin engelli insanlar tarafından da kullanılabilir halde olacak şekilde planlanıyor olması artık engellilerinde turizmde bir potansiyel oluşturduğunun kanıtıdır.